Den otacksamma främlingen

En ung kvinna flyr från en diktatur och hamnar i ett rikt land. Hon revolterar mot det nya gästlandet, som påtvingar henne sina regler och inte tillåter henne att vara sig själv. Hon anser att där man kan gnälla, där är man hemma, och hon gör stort bruk av denna devis. Men hon möter också många andra strandsatta människor som hoppas att kunna göra något av sina liv: småtjuvar, deprimerade, streetsmarta, krigsflyktingar, utnyttjade, överanpassade och naiva. Och hon lär sig att betrakta exil och främlingskap som en rikedom, hon blir en brobyggare mellan kulturer.

Den otacksamma främlingen utkom på tyska 2012. Boken har sålt i stora upplagor och fick Schweiziska litteraturpriset samma år. Irena Brezná, född 1950, är mångfalt prisbelönt, tidigare bland annat med Federativa litteraturpriset, EMMA-journalistpriset och Theodor Wolff-priset för sina krigsreportage från Tjetjenien.

 

Irena Brezna

 

Recensioner:


Den kommer att förändra invandringsdebatten […] En briljant skriven historia om identitetssökande mellan anpassning och motstånd. Så skoningslöst, rasande och insiktsfullt har aldrig någon invandrare skrivit om sin tillvaro i det främmande landet.

 – Peer Teuwsen, Die Zeit


Boken har prisats. Med all rätt. Den skär på ett effektivt språk igenom all förenkling och det vi trodde var färdigtänkt om migration och flyktingar.

  – Lars Ekstrand, Gefle Dagblad


En originell bok skriven med humor och ärlighet.

– Lena Kjersén Edman, BTJ