Något måste hända nu

En småstad i Sverige. Ett Konsum, en pizzeria, raggarbilar, mopeder och inte så mycket mer. Här bor Kim och hennes bästa vän Ulrik; ”Ulrik som lärt mig hoppa med cykeln upp på trottoarkanter och över vattenpölar, lärt mig springa så fort att jag fick blodsmak i munnen, att rulla cigaretter och att ligga på ett tak och bara andas. Och det spelade ingen roll om jag var bäst i klassen på att komma ihåg ordningen på kungarna eller vad det nu var fröken tyckte att jag var bra på, det var ändå inte det som räknades.”

De passar inte riktigt in, men de har i alla fall varandra. Så flyttar Isabelle dit – jämnårig med dem båda, världsvan och vacker. Både Kim och Ulrik faller hejdlöst för henne, och plötsligt rubbas vänskapsbalansen. Kim stör sig mer och mer på Ulrik. Och hon vet att hon kommer att gå sönder om inget händer mellan henne och Isabelle.

Debutanten Anna Lindberg fångar precis känslorna och stämningarna från högstadietidens småstad. Karaktärerna är så levande att man redan saknar dem när sista sidan är läst. En smärtsam men också poetisk uppväxtskildring som för tankarna till Fucking Åmål, En kärlekshistoria och Apflickorna.

 

En ungdomsroman som med sällsynt förmåga lyckas synliggöra känslor och upplevelser i mellanrummen mellan barn och vuxen, stad och landsbygd. Ett vardagsdrama litet som en prick på kartan, men stort nog att gälla oss alla.

– ur Författarförbundets motivering till Slangbellan

 

 

Här finns en intervju som gjordes när Något måste hända nu gavs ut på nytt.

Boken går att köpa via till exempel Bokus eller Adlibris.

 

Recensioner:

Sällsynt poetisk debutroman om Kim och Ulrik, bästisar i en liten svensk stad mitt ute i de stora skogarna. Kim är den återhållsamma iakttagaren som följer med den ständigt aktive Ulrik, de går på fester och spyr utanför, försöker undvika de plågsamma stöddiga killarna, bländas båda av Isabelle. Anna Lindberg fångar allt exakt, igenkänningen är total, men hennes sätt att berätta ger vardagen en ny märklig lyster.

– Lotta Olsson, Dagens Nyheter

 

Vilken fin skildring av ungas hudlösa, smärtsamma livskänsla det här är!

– Yukiko Duke, Vi Läser

 

Anna Lindberg debuterar med en ungdomsbok som nästan skulle kunna vara en vuxenroman. Det är en skoningslös inifrånskildring, på liv och död, av en tonårstillvaro.

– Kajsa Öberg Lindsten, Göteborgs-Posten

 

När en debutant skriver så här obehagligt bra kan jag bara bäva inför kommande böcker.

– Sebastian Lönnlöv, Litteraturmagazinet

 

Lindberg skildrar stilsäkert tonårens rastlöshet och utsatthet, osäkerhet och tvärsäkerhet. Dramatiken är nedtonad, tonen återhållen, nästan sval, och inte minst skildringen av vuxenvärlden är på en gång typisk ungdomsromaner och väldigt drabbande.

– Ella Andrén, Dagens Bok

 

Temat högstadie och olycklig kärlek kan föra tankarna till en ungdomsroman, men berättelsen är mer komplex än så. Här finns en ton av något djupare och existentiellt. Kim som söker en identitet, eller kanske något att tro på. Jag tänker lite på filmen Fucking Åmål, men också på Farväl Falkenberg, eftersom berättelsen inte har det komiska draget. Den är tyngre och mer allvarlig, ibland tragisk. Karaktärerna är vuxna och samtidigt barn, både instängda och fria.

– Marcus Gustafsson, Debutant.nu

 

Det kan tyckas betänkligt att ens kalla det en ungdomsroman. Det är många svenska debutromaner som handlar om unga människor, alltifrån Mare Kandres 80-tal till hennes många epigoner under 2000-talet. Den fällan ”Kandre-fållan” undviker Lindberg. Här är livsnärvaron stark, och Kim står med båda fötterna på jorden – kanske något hon själv skulle beklaga, att hon inte tillåts/låter sig själv vara mer expressiv. Men det finns ett påtagligt intresse från författaren i karaktärens öde, och det räcker för mig, det vill säga då blir också romanen intressant och levande.

– Björn Kohlström, Bernur

 

Språket är stilsäkert och stämningsfullt, mycket välskrivet och med samma lätt melankoliska ton som präglar romanen i övrigt. Det här är verkligen en spännande debut av en ­författare som jag hoppas få läsa mycket mer av i fram­tiden.

– Hallands Nyheter

 

Läs mer i LitteraturmagazinetGöteborgs-PostenBernurHallands NyheterDagens bok, Debutant.nu och Helsingborgs Dagblad.