Männen med rosa triangel

1939 grips den 22-årige österrikaren Josef av Gestapo. Brottet? Han är homosexuell och har haft en förbjuden relation med sonen till en uppburen nazist. Josef hamnar i Sachsenhausen där de homosexuella befinner sig längst ned i lägerhierarkin och utgör lovligt byte för såväl medfångar som lägerkommendanter.

Männen med rosa triangel är en av ytterst få vittnesskildringar av de fasor som mötte homosexuella i Hitlers koncentrationsläger. Det skrevs under pseudonym 1972 och är ett unikt dokument om förföljelsen av homosexuella i Tredje riket – men också en berättelse om överlevnad, hopp och kärlek.


Den här lilla boken kommer att skaka dig i grunden. Och du kommer att förstå att du, liksom jag när jag var ung, också måste bära den rosa triangeln. På ditt bröst och i ditt hjärta. Och aldrig, aldrig glömma!

  – ur Jonas Gardells förord

 

20141028_132021

 

Klicka på länken för att läsa ett utdrag ur boken i Dagens Nyheter.

 

Recensioner:


Boken har inte getts ut på svenska sedan 1984, och kommer nu i en ny och ledig översättning av Anna Lindberg.

– Elise Karlsson, Svenska Dagbladet


I samband med Förintelsen talas det ofta om vikten av att minnas. Men lika viktigt som att vi minns är förstås också hur och vem vi minns: inte sällan glöms det bort att förutom judar även romer, politiskt aktiva, kriminella och homosexuella skickades till koncentrationslägren.

  – Helsingborgs Dagblad


Koncentrationslägermemoaren ”Männen med rosa triangel” präglas av en nästan chockerande enkelhet. Ytterst komprimerat återges österrikaren Josef Kohouts (1917-1994) vittnesmål.

  – Kristofer Folkhammar, Expressen

 

Läs mer i Expressen, Svenska Dagbladet, Helsingborgs Dagblad och Kulturnytt.