Sällsamma stjärnor stirrar mot jorden

Berlin i mitten av 1970-talet. En delad och fångad stad som lockar en ung skådespelerska från Istanbul, tyngd av minnena från militärdiktaturen i hemlandet men med en stor dröm: att fördjupa sig i Bertolt Brechts teaterkonst på Volksbühne i Östberlin. Hon reser från kollektivet i västberlinska Kreuzberg genom gränspassagerna och förbi muren till teatern i Öst för att arbeta tillsammans med bland andra Heiner Müller.

Självbiografiskt tecknar Emine Sevgi Özdamar ett intensivt, färgstarkt och kanske det mest klarsynta porträttet någonsin av ett Berlin som inte längre finns och som allt färre minns. Det är berättelsen om kollektivkompisarna i väst och deras östra vänner i Pankow, de turkiska invandrarna i Kreuzberg, de politiska händelserna under den ”tyska hösten”, små och stora kärlekshistorier och framförallt kärleken till teatern, som för henne tillbaka till livet.

 

20141028_132224

 

Recensioner:


Det är som att göra en tidsresa och jag kan knappt bärga mig. Det känns som ett oavbrutet återseende och jag sträckläser boken igenom.

 – Yvonne Ihmels, Kulturnytt


”Sällsamma stjärnor stirrar mot jorden” är ett personligt, starkt stämningsfullt tidsdokument att slukas upp av.

 – Malin Krutmeijer, Aftonbladet


Romanen är full av träffsäkra iakttagelser och väl avlyssnade och återgivna samtal ur vardagslivet, i såväl öst som väst. Det är just dessa vardagliga detaljer som gör boken intressant, eftersom de så väl återger en tidsanda.

 – Helsingborgs Dagblad


Özdamar noterar utan att egentligen kommentera, men med en starkt poetisk känsla för talande detaljer och sällsamheter.

– Dagens Nyheter


När man läser ”Sällsamma stjärnor stirrar mot jorden” är det lätt att förstå varför Berlin behållit sin status som smältdegel för ungdoms- och alternativkultur.

– Skånska Dagbladet

 

Läs mer i Aftonbladet, Kulturnytt, Helsingborgs Dagblad, Skånska Dagbladet och Expressen.